Κεχριμπαρί

Κωνσταντίνα ΠατσιαλούArt in article, huntingspirits.tv

10/11/2013

– Τι χρώμα είναι το κεχριμπαρί;

– Μα φυσικά το χρώμα που έχει το κεχριμπάρι.

– Δηλαδή, τι χρώμα έχει το κεχριμπάρι;

– Μπορεί να έχει κίτρινο ή κιτρινοπορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινο ή να έχει έναν χρυσό τόνο ή το χρώμα του μελιού ή…

– Δηλαδή, όταν λέμε κεχριμπαρί, τι χρώμα εννοούμε;

– Εννοούμε αυτό το πορτοκαλοκίτρινο που όμως μοιάζει με χρυσαφί και λίγο μελί…

– Για να καταλάβω. κάθε φορά που θα ακούω το χρώμα κεχριμπαρί, θα πρέπει να σκέφτομαι όλα αυτά; Δεδομένου ότι το χρώμα του κεχριμπαριού ποικίλλει, και αφού το κεχριμπαρί περιγράφεται ως ένας συνδυασμός χρωμάτων, τελικά πώς θα θυμάμαι τι χρώμα είναι το κεχριμπαρί;

– Να θυμάσαι το Metaxa που έχεις στην κάβα σου. Το κεχριμπαρί είναι το χρώμα του!

 

Ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο διπλανός του βλέπει ένα ιδιαίτερο χρώμα με τον ίδιο τρόπο που το βλέπει και ο ίδιος. Κανείς δεν μπορεί να βιώσει την “ιδέα” που έχει κάποιος άλλος για ένα χρώμα. Κάθε άτομο έχει στη μνήμη του μία προσωπική “εικόνα” που αντιστοιχεί στο όνομα κάθε χρώματος. Ο ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης Josef Albers παρατήρησε ότι «αν κάποιος λέει κόκκινο και 50 άνθρωποι ακούν, αναμένεται ότι θα υπάρξουν 50 διαφορετικά κόκκινα στο μυαλό τους». Ακόμα, υπάρχουν χρώματα, όπως το πράσινο του γρασιδιού ή το μπλε του ουρανού, με τα οποία ο άνθρωπος είναι περισσότερο εξοικειωμένος και έχει δυνατή μνήμη χρώματος.

Μνήμη χρώματος ονομάζεται το φαινόμενο εκείνο στο οποίο η μνήμη για το πρωτοτυπικό χρώμα ενός αντικειμένου που είναι χαρακτηριστικό (π.χ. ένα κόκκινο μήλο), επηρεάζει την αντίληψη του χρώματος μίας επιφάνειας ή ενός αντικειμένου. Ο εγκέφαλος προσδιορίζει και οργανώνει μία απάντηση στο χρωματικό ερέθισμα με βάση την προηγούμενη μάθηση. Στην προσπάθεια των επιστημόνων να εξηγηθεί η χρωματική σταθερότητα (:η τάση να γίνονται αντιληπτά τα αντικείμενα με ένα σταθερό χρώμα, ακόμα κι αν οι συνθήκες φωτισμού αλλάξουν) αποδεικνύεται ότι ο θεατής επηρεασμένος από τη χρωματική μνήμη δεν αναφέρεται στο πραγματικό χρώμα. Η αποθηκευμένη πληροφορία έχει βαθιά επίδραση στην αντίληψη των χρωμάτων και υπερισχύει της πραγματικότητας.

Στον παραπάνω διάλογο εκείνος που ενδιαφέρεται να μάθει για το κεχριμπαρί είναι περισσότερο εξοικειωμένος με το Metaxa και έχει δυνατή μνήμη χρώματος με το πρωτοτυπικό χρώμα του διάσημου ελληνικού brandy. Θεωρεί δηλαδή το περιεχόμενου του ποτηριού, που είναι ένα Metaxa 5*, ως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα κεχριμπαρένιου χρώματος.

Παράλληλα, το Metaxa είναι το αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ελληνικού brandy (δημιουργήθηκε το 1888 από τον Σπύρο Μεταξά), του οποίου η διαφορετικότητα στη συνταγή το καθιστά μοναδικό προϊόν στον κόσμο. Η μοναδικότητά του δεν έγκειται μόνο στην καταγωγή των σταφυλιών από τις περίφημες ελληνικές ποικιλίες Σαββατιανό, Σουλτανίνα και Κορινθιακός, αλλά και στο χαρμάνι που τελικά εμφιαλώνεται. Ένα χαρμάνι που αποτελείται από το παλαιωμένο απόσταγμα των σταφυλιών αναμεμειγμένο με Σαμιώτικο Μοσχάτο και ένα μυστικό υγρό από βότανα και ροδοπέταλα! Το αποτέλεσμα είναι ένα παγκοσμίου φήμης ποτό που κλείνει μέσα του διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το Metaxa κλείνει μέσα του την ωριμότητα, την αφθονία και την αυθεντικότητα, τρία χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν και στο κεχριμπαρί χρώμα!

 

Δημοσιεύθηκε στο huntingspirits.tv