Ροζ

Κωνσταντίνα ΠατσιαλούArt in article, huntingspirits.tv

14/02/2015

Ο Wassily Kandinsky αναφέρει στο βιβλίο του Για το πνευματικό στην τέχνη ότι όταν κανείς παρατηρεί ένα χρώμα, προκύπτουν δύο κύρια αποτελέσματα. Αρχικά, παράγεται μία καθαρά φυσική επενέργεια, δηλαδή το ίδιο το μάτι μαγεύεται από την ομορφιά και τις άλλες ιδιότητες του χρώματος και διεγείρεται όπως ο ουρανίσκος από ένα πικάντικο έδεσμα. Ύστερα, αυτή η επίδραση προκαλεί μια ψυχική δόνηση. Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα μπορεί να προκαλέσει μία ψυχική δόνηση παρόμοια με εκείνη της φωτιάς, επειδή το κόκκινο επενεργεί διεγερτικά, καθώς είναι το χρώμα της φωτιάς. Ο Kandinsky χαρακτηρίζει το κόκκινο ως «ένα χρώμα με πολλούς βαθμούς κι επομένως με πολλές ψυχολογικές και συμβολικές συνέπειες».

Ως εκ τούτου, οι “βαθμοί” ενός χρώματος καθορίζουν τον συμβολισμό του. Πιο απλά, τα χρώματα αλλάζουν σημασίες, όταν αλλάζουν η απόχρωση, η ένταση και ο τόνος τους. Π.χ. το έντονο κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, το φωτεινό κόκκινο εκφράζει επιθυμία, το βαθύ κόκκινο υποδηλώνει ωριμότητα, ενώ το σκούρο κόκκινο συνδέεται με έννοιες όπως η ανθεκτικότητα. Τι συμβαίνει, όμως, με τις ανοιχτές αποχρώσεις του κόκκινου; Το κόκκινο, όταν ανοίγει σε απαλό ροζ, θεωρείται νεανικό, γλυκό, τρυφερό, ευαίσθητο, απαλό και θηλυκό. Είναι ένα χρώμα που δημιουργεί ισχυρούς συσχετισμούς με τον έρωτα, αλλά και με την καλή υγεία. Το έντονο-φωτεινό ροζ είναι τονωτικό, συναρπαστικό, ζωντανό και εορταστικό. Οι αποχρώσεις του ροζ ενισχύουν την εντύπωση της γλυκύτητας και της παραμυθένιας ζωής. Γενικά, το ροζ είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό χρώμα στη μετάδοση μιας ρομαντικής εικόνας.

Οι παραπάνω έννοιες που συνδέονται με το ροζ σε συνδυασμό με τον λόγο για τον οποίο γράφω εδώ τις σκέψεις μου (που δεν είναι άλλος από το χρώμα στη γευσιγνωσία) γεννούν νέους συνειρμούς κι αυτοί με τη σειρά τους προκαλούν νέες επιδράσεις. Κι εξηγούμαι:

Θυμάμαι τη ρομαντική, αισθηματική ταινία Μία Καλή Χρονιά (A Good Year – 2006), του Ridley Scott. Στη υπόθεση συναντάμε τον χρηματιστή Max Skinner (Russell Crowe), ο οποίος κληρονομεί από τον θείο του (Albert Finney) έναν αμπελώνα στη Νότια Γαλλία. Ταξιδεύει από το Λονδίνο, όπου εργάζεται, στην Προβηγκία με σκοπό την πώληση του ακινήτου. Περνώντας λίγες μέρες στο κτήμα, οι μνήμες του πρωταγωνιστή από τα παιδικά του χρόνια σε εκείνη την τοποθεσία, μία όμορφη γυναίκα (Marion Cotillard), ένας πιστός αμπελουργός και μία σειρά άλλων προσώπων και παραγόντων, θα οδηγήσουν τον Max στην επανεξέταση της ζωής του. Πρόκειται για μια τρυφερή ταινία, γεμάτη αγάπη γι’ αυτά που αξίζουν στη ζωή. Αγάπη για το κρασί, τη δημιουργικότητα, τον πραγματικό έρωτα, την ομορφιά της φύσης.

Οι χρυσοπράσινες αποχρώσεις του τοπίου και τα γεμάτα κρασί ποτήρια, καθ’ όλη τη διάρκεια του φιλμ, ενισχύουν το ρομαντικό στοιχείο που πηγάζει από τα λόγια των ηρώων:

 «Μου αρέσει να φτιάχνω το κρασί, γιατί αυτό το θείο νέκταρ είναι ανίκανο να πει ψέματα. Άσχετα αν τρυγήσεις νωρίς ή αργά, το κρασί πάντα θα ψιθυρίσει στο στόμα σου με απόλυτη ειλικρίνεια, κάθε φορά που πίνεις μία γουλιά».

 «Θέλω μια ζωή με μια παράλογη και καχύποπτη θέα, λίγη οξύθυμη ζήλια για γαρνιτούρα κι ένα μπουκάλι κρασί που δεν αδειάζει ποτέ».

Κατά τη διάρκεια της θέασης, δημιουργείται έντονα η θέληση για ένα καλό κρασί. Συνδέω το ροζ χρώμα του ρομαντισμού με τους ηλιόλουστους αμπελώνες της Προβηγκίας και αναζητώ το Cloud Chaser: ένα κλασικό, κομψό, ξηρό ροζέ από την Προβηγκία. Κάθε μπουκάλι Cloud Chaser αποτελεί μείγμα που συνδυάζει επιδέξια 6 διαφορετικές ποικιλίες, οι οποίες σχηματίζουν ένα αρμονικό, ευχάριστο και ελαφρύ, αλλά πολύπλοκο και ζουμερό ροζέ κρασί, που θυμίζει έντονα την προέλευσή του.

Το Cloud Chaser έχει υπέροχο ανοικτό ροζ χρώμα με κοραλλένια απόχρωση και έντονη μύτη από τροπικά φρούτα συμπεριλαμβανομένων του μάνγκο και της μπανάνας. Στρογγυλό και απαλό στο στόμα, δίνει ένα εξαιρετικό μπουκέτο στο σύνολο και αρώματα ροδάκινου και βερίκοκου. Η επίγευσή του χαρακτηρίζεται μακριά και επίμονη. Όπως τα καλύτερα Rosé με ονομασία προέλευσης Côtes de Provence, το Cloud Chaser είναι ένα γοητευτικό κρασί για όλες τις εποχές. Είναι ένα συναρπαστικό κρασί για μία καλή χρονιά.

 

Δημοσιεύθηκε στο huntingspirits.tv