Πορτοκαλί

Κωνσταντίνα ΠατσιαλούArt in article, huntingspirits.tv

12/01/2014

Κατά ένα μέρος, εξαιτίας της άμεσης συγκινησιακής του επίδρασης πάνω στον άνθρωπο, και κατά ένα άλλο μέρος, εξαιτίας της σύν­δεσής του με διάφορες εμπειρίες και παράγοντες, κάθε χρώμα έχει ένα ευρύ πεδίο σημασιών.

Στην περίπτωση του πορτοκαλί χρώματος ορισμένες από τις φυσιολογικές επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η αύξηση της όρεξης, η αύξηση της δυνατότητας καλού ύπνου, η επιβράδυνση της ροής του αίματος και η πρόκληση χαλάρωσης. Επιπλέον, το πορτοκαλί παράγει μία αναζωογονητική επίδραση, χαρίζει ευεξία και πνευματική τόνωση, διεγείρει τη δημιουργικότητα και τη φιλοδοξία. Εκφράζει καλή υγεία και συγκομιδή (μέσω του συσχετισμού με τα εσπεριδοειδή που φέρουν το όνομά του), χαρά, πλούτο, ευμάρεια. Αναδεικνύει την εύθυμη πλευρά του χαρακτήρα. Συμβολίζει το κέφι, τον ενθουσιασμό και την περιπέτεια.

Το πορτοκαλί είναι βασικό χρώμα για κά­ποιον που προσπαθεί να αποφασίσει για την αγορά ενός πράγματος. Αντιπροσωπεύει την ενθάρρυνση και την υποκίνηση. Έχει υψηλό δείκτη ορατότητας, έλκει αμέσως την προσοχή, δείχνει έλλειψη επισημότητας και διακηρύσσει ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για όλον τον κόσμο. Θεωρείται το πιο εμπορικό χρώμα. Μπορεί να κάνει ένα ακριβό προϊόν να φαίνεται φτηνό (με την έννοια της “καλής” αγοράς), επειδή είναι χρώμα του απλού ανθρώπου.

Το γαλλικής καταγωγής Gabriel Boudier Saffron Infused Gin έλκει την προσοχή του θεατή αρχικά με το χρώμα του, το οποίο προκύπτει μετά την αποστακτική διαδικασία προφανώς από τον εμποτισμό του σαφράν, ένα μπαχαρικό απ’ όπου παίρνει και την ονομασία του (ο κρόκος Κοζάνης ή η ελληνική ζαφορά όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο). Η επιθυμία για τη δοκιμή αυτού του πορτοκαλί ποτού αυξάνεται εξαιτίας των αρωμάτων πεύκου και σαφράν που αναδύονται, τα οποία οφείλουν τον χαρακτήρα τους σαφώς στη χρήση του σαφράν και λιγότερο στα υπόλοιπα συστατικά όπως ο άρκευθος, ο κόλιανδρος, ο μάραθος και η αγγελική. Η γεύση του είναι ξηρή, με έντονες νότες πορτοκαλιού, πικρή, με ελαφριά οξύτητα. Ίσως είναι η αναζωογονητική επίδραση του χρώματος ή η ιδιαιτερότητα των αρωμάτων και της γεύσης που το συγκεκριμένο αλκοολούχο διεγείρει τη δημιουργικότητα των bartenders. Για τον Σπύρο αποτελεί πρόκληση το να το χρησιμοποιεί σε cocktail. Λατρεύει την οξύτητα που του δίνει ο χυμός εσπεριδοειδών, αλλά και τη γλυκύτητα που αποκτά από την πρόσμιξή του με σιρόπια. Ενθουσιάζεται από τις μοναδικές γευστικές αποχρώσεις του σαφράν, τις οποίες και εκμεταλλεύεται στην προσπάθειά του να αντιταχθεί στη δυναμικότητα των άλλων συστατικών που χρησιμοποιεί. Έτσι, δημιουργεί το Saf Run, ένα cocktail που αναδεικνύει την εύθυμη και περιπετειώδη πλευρά του χαρακτήρα εκείνου που το δημιουργεί, αλλά και εκείνου που το γεύεται. Κι ενώ το σαφράν είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο, η γεύση του είναι προσιτή μέσα από ένα μοναδικό gin και ένα υπέροχο cocktail, που απλά επιβεβαιώνουν την καλή επιλογή σε ένα bar.

 

Δημοσιεύθηκε στο huntingspirits.tv