Λευκό

Κωνσταντίνα ΠατσιαλούArt in article, huntingspirits.tv

23/06/2013

Είναι χρώμα το λευκό; Πώς γίνεται να λέμε ότι ένα αντικείμενο έχει λευκό χρώμα, αλλά ορισμένες φορές να το περιγράφουμε ως άχρωμο (λέξη που ουσιαστικά χαρακτηρίζει το διάφανο-διαυγές); Στην πραγματικότητα το λευκό δεν είναι ένα απλό χρώμα, αλλά περιλαμβάνει όλα τα χρώματα του ορατού φάσματος. Ας δούμε γιατί.

Το χρώμα είναι το αποτέλεσμα ενός εξωτερικού ερεθίσματος (φωτεινή ακτινοβολία) που μεταφέρεται από το μάτι στον εγκέφαλο. Τα διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός, στην ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, γίνονται αισθητά ως κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί και ιώδες. Ο Isaac Newton ήταν εκείνος που για πρώτη φορά απέδειξε, το 1666, ότι το φως αποτελεί την πηγή αίσθησης του χρώματος. Στέλνοντας μια δέσμη ηλιακού φωτός μέσα από ένα γυάλινο πρίσμα κατόρθωσε να την αναλύσει στα επτά χρώματα του ορατού φάσματος. Στη συνέχεια, ο Newton οδήγησε την αναλυμένη δέσμη χρωμάτων σε ένα δεύτερο πρίσμα, συνθέτοντας ξανά την αρχική δέσμη λευκού φωτός και τοποθετώντας πλέον ξεκάθαρα το χρώμα μέσα στο φως.

Επιπλέον, τα χρώματα που βλέπουμε είναι κύματα φωτός που απορροφώνται ή αντανακλώνται από τις επιφάνειες που υπάρχουν γύρω μας. Όταν το φως χτυπά ένα αντικείμενο, τότε διαφορετικά μήκη κύματος απορροφώνται από αυτό, ενώ άλλα αντανακλώνται πίσω στα μάτια μας. Ένα αντικείμενο είναι λευκό, όταν αντανακλά όλα τα κύματα φωτός. Επομένως, πιθανόν να πει κάποιος ότι δεν έχει χρώμα. Ας δούμε ωστόσο ένα άλλο αντικείμενο, π.χ. κόκκινο. Το αντικείμενο αυτό έχει κόκκινο χρώμα, γιατί απορροφά όλα τα κύματα φωτός, εκτός από το κόκκινο, το οποίο ανακλάται, φτάνει στα μάτια και ερμηνεύεται ως κόκκινο. Ο χρωματικός χαρακτήρας δηλαδή, δεν δίνεται από τις ακτινοβολίες που απορροφώνται, αλλά από εκείνες που έρχονται στα μάτια και ερμηνεύονται στον εγκέφαλο.

Το λευκό λοιπόν αποτελεί ένα ιδιαίτερο χρώμα. Είναι η απόλυτη σύνθεση των ακτινοβολιών, όπως συμβαίνει με μία συμφωνία που δημιουργείται συνθέτοντας τις επτά νότες. Αυτός ο παραλληλισμός είναι που θα οδηγήσει τη σκέψη μου στο Mozart White Chocolate Cream Liqueur.

Πρώτον, γιατί τα λικέρ κρέμας αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνα τους. Η λιπαρή και κρεμώδης υφή τους είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά περίπλοκης διαδικασίας παρασκευής, γι’ αυτό και δεν είναι δίκαιο να τα προσπερνά κανείς. Άλλωστε, πολλά από αυτά τα νόστιμα ποτά, θυμίζουν γλυκά και επιδόρπια, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα προσιτά σε πρωτάρηδες πότες ή σε όσους αναζητούν ένα ελαφρύ συνοδευτικό με τον απογευματινό τους καφέ. Δεύτερον, γιατί το συγκεκριμένο λικέρ είναι λευκό. Πρόκειται για ένα λικέρ κρέμας με βάση απόσταγμα από ζαχαροκάλαμο. Τα συστατικά του μαρτυρούνται από την παρουσία αρωμάτων όπως: καραμέλα, βανίλια και λευκή σοκολάτα. Τρίτον, γιατί ονομάζεται Mozart, καθώς παράγεται στο αποστακτήριο Mozart, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Το όνομά του αποτελεί φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη Wolfgang Amadeus Mozart που γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ το 1756. Στον ιστότοπο της εταιρείας, το Mozart White περιγράφεται ως εκείνο το λικέρ κρέμας στο οποίο μπορεί να απολαύσει κανείς «υψηλές νότες λευκής σοκολάτας»! Δοκιμάστε αυτήν τη σύνθεση και θα διαπιστώσετε την ξεχωριστή ερμηνεία των αισθήσεων.

 

Δημοσιεύθηκε στο huntingspirits.tv