04/03/2014
– ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ! ΕΠΕΙΓΟΝ! Ο τεχνικός να έρθει στο control. Επαναλαμβάνω: Ο τεχνικός να έρθει στο control. Είναι επείγον.
Η φωνή ακούστηκε από το μεγάφωνο. Ακολούθησε ήχος βιαστικών βημάτων και μία πόρτα που άνοιξε και έκλεισε γρήγορα. Δεν μπορώ να διακρίνω ποιοι βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο. Πλησιάζω και προσπαθώ να ακούσω. Δύο άντρες με μηχανική φωνή μιλούν με ένταση, τρομακτική θα την χαρακτήριζα. Είναι πολύ εύκολο να καταλάβω τι λένε, καθώς δεν προσπαθούν να μην ακουστούν. Το μόνο που δεν καταλαβαίνω είναι το τι γυρεύω εγώ σ’ αυτό το παγερό κτήριο. Θα λύσω την απορία μου αργότερα, τώρα με ενδιαφέρει να μάθω ποια είναι η επείγουσα κατάσταση.
– Κάποιος έχει μπει στο σύστημα. Τα ρομπότ-πράκτορες έχουν τρελαθεί. Εκτελούν εντολές που δεν συμφωνούν με τον προγραμματισμό.
– ΑΔΥΝΑΤΟΝ! Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη γλώσσα που από τη στιγμή που θα κωδικοποιηθεί δεν μπορεί να αποκωδικοποιηθεί από κανέναν. Μόνο εγώ γνωρίζω τον κώδικα. Όλα είναι στον αυτόματο και…
– Αυτό που σου λέω! Τα ρομπότ είναι σαλταρισμένα. Βρες τη λύση τώρα. Αλλιώς θα θεωρήσω ότι εσύ βρίσκεσαι πίσω από αυτές τις κινήσεις.
– Μα για ποιες κινήσεις μου μιλάς;
– Ορίστε: Ο Άρας μπερδεύει συνεχώς τα νούμερα. Σου έχω δώσει τον αριθμό που θα βάλεις για πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μπορεί αυτό να αλλάζει συνεχώς.
Αμ, ο άλλος; Ο Ούλος; Αυτός πρέπει να έχει πάθει τρομερό βραχυκύκλωμα. Κανένα νούμερο από αυτά που δηλώνει δεν είναι ίδιο με τα προηγούμενα. Και συνεχώς δίνει εντολές για εκτυπώσεις ΦΕΚ. Ποιος τις δίνει επιτέλους τις εντολές; Και δεν φτάνει αυτό. Τολμά να λέει ότι από το άγχος δεν κοιμάται. Τον έχουν πάρει χαμπάρι ότι δεν γίνεται να κοιμηθεί. Μα τι νομίζει ότι είναι, άνθρωπος; Θα μας κάψει.
Επίσης, ο Άδης. Σκοτώνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Τον είχαμε ρυθμίσει στην πιο αργή ταχύτητα.
Και ο Τάκης. Τι συμβαίνει με τα μάτια; Έχει απορρυθμιστεί εντελώς. Ο τίτλος του αναφέρει Μεταρρύθμιση ή μήπως έβαλες τη λέξη Απορρύθμιση;
Πρέπει οπωσδήποτε να διορθώσεις τον κώδικα.
– Δεν καταλαβαίνω, υποτίθεται ότι όλα ήταν τέλεια σχεδιασμένα.
– Ναι, αλλά σου είχα εκφράσει τον ενδοιασμό μου σχετικά με τη διαδικασία “φόρτωσης” πληροφοριών σε εκείνους τους ηλίθιους που επέλεξες.
– Τους επέλεξα γιατί η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων ήταν μεγαλύτερη. Εσύ τα ήθελες να γίνουν όλα γρήγορα.
– Δεν ξέρω τι θα κάνεις. Αν δεν μπορείς να το διορθώσεις, κατάστρεψέ τους. Θα βάλουμε άλλους να κάνουν τη δουλειά.
– Αν το πρόβλημα είναι η μόρφωση, δυστυχώς δεν θα βρούμε έξυπνους που να δεχθούν τη διαδικασία ρομποτοποίησης. Γιατί κάποιος να θέλει να γίνει ρομπότ για δικό σου όφελος;
– Τολμάς να ξεστομίζεις τέτοια λόγια; Να φτιάξεις άλλον κώδικα, σε διατάζω…
Άνοιξα τα μάτια μου απότομα. Κατάλαβα ότι έβλεπα όνειρο. Ίσως να έφταιξε η ταινία που αποφάσισα να ξαναδώ λίγο πριν πέσω για ύπνο, η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας The Matrix (1999). Δεν θα προσπαθήσω να κάνω μία ακόμα ανάλυση του τι είναι το Matrix. Πολλές θεωρίες έχουν γραφτεί, οι οποίες αναφέρονται σε διάφορες κουλτούρες και ιδεολογίες, και στόχος μου δεν είναι να υποστηρίξω κάποια από αυτές ή να διαφωνήσω με κάποιες άλλες. Όμως ορισμένες φράσεις, ειπωμένες στη διάρκεια της ταινίας καρφώθηκαν στο μυαλό μου, όπως όταν ο Morpheus λέει στον Neo: «Το Matrix είναι ο κόσμος που σου σκέπασε τα μάτια, για να σε τυφλώσει απ’ την αλήθεια». Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας προσπαθούσα να καταλάβω πόσοι κόσμοι υπάρχουν. Μπορεί το σενάριο να παρουσιάζει μία πραγματικότητα και άλλη μία εικονική, ωστόσο θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα επίπεδα. Ένα επίπεδο είναι οτιδήποτε υπάρχει στ’ αλήθεια, ένα άλλο είναι αυτό που βλέπουμε, ένα τρίτο αποτελείται από εκείνους που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν αλλά εκτελούν εντολές, και ένα τέταρτο περιλαμβάνει όσους δίνουν τις εντολές, αλλά και όσους μπορούν να τις μπλοκάρουν. Εκείνοι που βρίσκονται στο τέταρτο επίπεδο είναι αυτοί που έχουν γνώση όλων των επιπέδων.
Ανέφερα παραπάνω πως κατάλαβα ότι έβλεπα όνειρο. Μήπως όμως δεν ήταν όνειρο; Σε ποιο επίπεδο βρίσκομαι και ποιον κόσμο αντικρίζω; Υπάρχει κάτι που σκεπάζει τα μάτια μου και δεν μπορώ να δω, αν και προσπαθώ απεγνωσμένα να μάθω την αλήθεια. Προσπαθώ δηλαδή να αντιληφθώ κάθε πραγματικό γεγονός χωρίς απόκρυψη ή διαστρέβλωση δεδομένων, χωρίς υποκειμενικές εκτιμήσεις, χωρίς ψέματα, χωρίς αλλοίωση των επιμέρους στοιχείων που το συνθέτουν. Πιθανόν κάποιος να θεωρήσει ότι κι εγώ μέσω αυτών που γράφω φανερώνω την υποκειμενική μου όψη της πραγματικότητας. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την αγωνία μου για την κατανόηση των συμβάντων. Αν εγώ βλέπω με έναν άλφα τρόπο τα όσα παρουσιάζονται γύρω μου, ένας άλλος τα βλέπει με έναν βήτα τρόπο κ.ο.κ., όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι κάπου υπάρχει το απολύτως βέβαιο ότι συμβαίνει κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αν έχω απέναντί μου ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα, ενώ για κάποιον άλλον αυτή η στιγμή είναι καταθλιπτική, το βέβαιο είναι ότι θα νυχτώσει και θα ξημερώσει μία άλλη μέρα.
Ψάχνω λοιπόν να εξηγήσω το αναμφισβήτητο γεγονός της διαθεσιμότητάς μου. Για κάποιους αξιολογήθηκα και βρέθηκα ανεπαρκής (ίσως στο επίπεδο που νομίζω ότι βρίσκομαι να έχω τρία πτυχία και να διορίστηκα αξιοκρατικά, αλλά για το κράτος και τα ΜΜΕ είμαι απόφοιτος ΔΕ, με πλαστά πτυχία και διορισμένη με ρουσφέτι), ενώ για πολλούς έχω ήδη απορροφηθεί εδώ και μήνες (πιθανόν σε κάποιο επίπεδο εργάζομαι, αλλά δεν το γνωρίζω). Την πραγματικότητα δεν την καταλαβαίνει κανείς άλλος, παρά μόνο όσοι βρίσκονται στην ίδια θέση με εμένα. Δεν είναι σαν το ηλιοβασίλεμα που ξέρεις τι θα ακολουθήσει, όχι μόνο λόγω εμπειρίας, αλλά και λόγω επιστημονικής τεκμηρίωσης. Από μικροί μαθαίνουμε για την περιστροφή της γης, για τον ήλιο, για τη νύχτα και τη μέρα. Ποια είναι όμως η επιστημονική εξήγηση της αδικίας, της βίας και της κοροϊδίας που υφιστάμεθα όλον αυτόν τον καιρό; Δεν υπήρξε καμία αξιολόγηση, καμία μελέτη, κανένας στόχος αναδιάρθρωσης. Τι να περιμένεις από κάτι ρομποτάκια που εκτελούν εντολές υπό την πίεση της απειλής ότι θα καταστραφούν (λες και δεν θα καταστραφούν); Ο κώδικας είναι εντελώς εσφαλμένος ευθύς εξαρχής και εκτελείται από μηχανές. Αυτή είναι η μόνη επιστημονική ερμηνεία. Γιατί δεν θα μπορούσα να κατανοήσω ποτέ τον λόγο που ένας άνθρωπος θέλει να κάνει κακό σε έναν άλλον.
Δημοσιεύθηκε στο independent.gr