Βιολετί

Κωνσταντίνα ΠατσιαλούArt in article, huntingspirits.tv

09/03/2014

Τι κοινό έχουν η βιολέτα, η πασχαλιά, η λεβάντα και η ορχιδέα;

Ανήκουν σε γένη φυτών των οποίων τα άνθη έχουν χαρακτηριστικό μοβ χρώμα σε διαφορετικές αποχρώσεις. Αν δούμε τις ονομασίες των φυτών αυτών στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή violet, lilac, lavender και orchid διαπιστώνουμε ότι οι λέξεις αυτές καθορίζουν συγκεκριμένα χρώματα, που αντιστοιχούν στο βιολετί (ή μενεξεδί), στο λιλά, και στα χρώματα λεβάντας και ορχιδέας. Πρόκειται για διάφορες αποχρώσεις του μοβ, οι οποίες έχουν πάρει το όνομά τους από τα αντίστοιχα χρώματα των λουλουδιών, δηλαδή οι ονομασίες των χρωμάτων συσχετίζονται με αντικείμενα του περιβάλλοντος (όπως ήδη έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο) (το 6ο). Αν σκεφτούμε, ωστόσο, με πόσα αντικείμενα του περιβάλλοντος συνδέεται το μοβ χρώμα, θα αντιληφθούμε ότι το μοβ σπάνια παρατηρείται στη φύση (σε λουλούδια, όπως τα παραπάνω, καθώς και σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά), γι’ αυτόν τον λόγο μοιάζει να είναι τεχνητό.

Εξαιτίας της σπανιότητάς του το μοβ, στο παρελθόν, ήταν πολύ δύσκολο και ακριβό να αποκτηθεί. Στο βιβλίο Color: messages and meanings, a Pantone color resource (Eiseman 2006) αναφέρεται ότι «στην αρχαιότητα, μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να αγοράσουν μοβ ρούχα, αφού οι μοβ χρωστικές ουσίες εκχυλίζονταν από μικροσκοπικά μαλάκια -περίπου 336.000 σαλιγκάρια έδιναν μία ουγγιά βαφής! Έτσι, το μοβ έγινε το χρώμα των βασιλιάδων, των αριστοκρατών και των πλουσίων». Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μόνο οι γερουσιαστές, οι νικητές στρατηγοί και ο ίδιος ο αυτοκράτορας είχαν το δικαίωμα να φορούν μοβ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μοβ να συνδεθεί με έννοιες όπως η αρχοντιά, η αριστοκρατία, η μεγαλοπρέπεια, η λαμπρότητα και η φιλοδοξία. Από το 1856 που ο Βρετανός χημικός Sir William Henry Perkin ανακάλυψε το μοβ τυχαία σε μία προσπάθειά του να δημιουργήσει τεχνητή κινίνη, οι μοβ βαφές παράγονται και τεχνητά, ωστόσο εξακολουθούν να συμβολίζουν τον πλούτο και την κομψότητα.

Ακόμα, το μοβ είναι ένα ιδιαίτερο χρώμα, καθώς μία απόχρωσή του μπορεί να χαρακτηρίζεται θερμή ενώ μία άλλη ψυχρή, ανάλογα με το αν τείνει προς το κόκκινο ή προς το μπλε αντίστοιχα. Για παράδειγμα, το χρώμα orchid είναι ένα ροζ-μοβ χρώμα, σε αντίθεση με το violet που τείνει προς το μπλε και που πρόκειται για ένα φωτεινό μπλε-μοβ χρώμα. Το ενδιαφέρον μου αυτή τη φορά επικεντρώνεται συγκεκριμένα στο βιολετί και στον μπλε χαρακτήρα του, που διαπιστώνεται στα cocktail Aviation (φωτογραφία) και Blue Moon, οι ονομασίες των οποίων σχετίζονται με το μπλε (Aviation: Αεροπορία, επομένως μπλε του ουρανού – Blue Moon: Μπλε φεγγάρι, όρος που έχει και μεταφορική σημασία και τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου, γιατί όχι και τη σπανιότητα του συγκεκριμένου χρώματος), αν και τα cocktail αυτά έχουν ως βασικό συστατικό το Crème de Violette. Το Crème de Violette, επίσης γνωστό και ως λικέρ βιολέτας, είναι ένας γενικός όρος για τα λικέρ με φυσικό ή/και τεχνητό άρωμα και χρώμα βιολέτας. Το βασικό απόσταγμα που αρωματίζεται και γλυκίζεται, ώστε να θυμίζει ως προς το προφίλ του το λουλούδι της βιολέτας, είναι ουδέτερο απόσταγμα ή brandy. Υπάρχουν περιπτώσεις, σαν αυτή του Rothman & Winter Crème de Violette λικέρ, όπου το λουλούδι της βιολέτας που χρησιμοποιείται συλλέγεται από τις Άλπεις!

Το λικέρ βιολέτας είναι αυτό που προσδίδει στα cocktail τον ντελικάτο ανθικό χαρακτήρα με το βιολετί χρώμα, που συμβολίζει την πολυτέλεια, αλλά και τη μοναδικότητα. Ωστόσο, δικαίωμα να το απολαύσουν δεν έχουν μόνο οι αριστοκράτες!

 

Δημοσιεύθηκε στο huntingspirits.tv